We kijken terug op een geslaagde eerste masterclass umami op 31 oktober 2016 bij Hoeve Ravenstein in Baarn. Deelnemers kregen uitleg over de oorsprong van de Japanse smaak umami. Daarna brachten ze de opgedane kennis in de praktijk door verschillende producten te proeven waarin Guus "stoeide" met umami. Hij blikt tevreden terug: "Het was een geslaagde bijeenkomst. Je merkt dat er meteen ideeën opborrelen. Dat is precies waar we met ons culinair adviesbureau voor staan: onze kennis delen en meedenken over productontwikkeling.
De eerste umami masterclass vond plaats op Hoeve Ravenstein in Baarn. Een boerderij met winkel waar natuurlijke kwaliteitsproducten hoog in het vaandel staan.
Meer weten? Schrijf je in voor onze volgende masterclass umami of informeer naar de mogelijkheden voor een masterclass op maat voor jouw bedrijf. Mail: info@foodthings.nl
Umami is een verborgen smaakmaker. Het staat bekend als de vijfde smaak naast zoet, zuur, bitter en zout. Een veel gebruikte opschrijving van dit van origine Japanse woord is 'hartig'. Umami zit van nature in verschillende producten door rijping, fermentatie, drogen en pekelen. Umami-rijke producten zijn o.a. tomaat, oude kaas, paddenstoelen, zoute haring, gedroogde ham en zeewier.
Guus Vredenburg is umami-specialist en heeft het over "een volle, rijke smaak". Hij voorziet dat umami belangrijk is voor de toekomst van onze voeding. "Met umami kun je op een natuurlijke manier de smaak versterken. Daardoor heb je minder zout, suiker en vet nodig. Je creëert zo smaakvolle en gezonde producten".
Hoe maak je een gerecht nog krachtiger en smakelijker met umami? We lichten een tipje van de sluier op. Tijdens de masterclass umami in Baarn kregen de deelnemers een lichte umami-lunch voorgeschoteld. Een van de geserveerde gerechten bestond uit: gerookte biet, Griekse yoghurt, shiitake, waterkers, krokant van Parmezaanse kaas, serranoham, jong borenkoolblad en jus van gepofte ui.
Dit zijn allemaal umami-rijke ingrediënten die in combinatie met elkaar voor een uitgebalanceerd en krachtige smaak zorgen waarbij je geen extra zout, suiker of vet meer hoeft toe te voegen. Dit is bovendien gezonder.
Guus: "Dit gerecht bestaat ui de drie pijlers van umami: aminozuren die van nature in afg (glutamaat), vlees en vis (inosinaat) en paddenstoelen (guanylaat) zitten".
Deelnemers uit verschillende disciplines zoals agf, foodservice, retail, horeca, instellingskeuken en industriële foodproductie, waren te gast op onze eerste masterclass over umami in Baarn. Ze gingen geïnspireerd en gevoed met kennis weer naar huis.
"Ik heb tijdens de proeverij meteen een aantal combinaties van ingrediënten opgeschreven waarmee ik zeker ga experimenteren", aldus een ontwikkelaar van tapas voor een foodretailer.
"Uiteraard weet ik als chef al veel van smaak. Door deze masterclass is mijn kennis opgefrist. Ik heb vandaag weer dingen gehoord waar ik mee aan de slag ga om nog betere voeding met meer smaak te ontwikkelen", verstelde een culinair adviseur van een maaltijdproduct voor de instellingswereld.
Nieuwsbrief 11 november 2016